5,5% ο πληθωρισμος και αυξανεται, ποσο ακομα;

Στο 5,5% διατηρήθηκε πληθωρισμός τον Αύγουστο, υψηλότερο επίπεδο των 13 τελευταίων ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε...

την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ο πληθωρισμός διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο. Σημειώνεται πως τον Αύγουστο του 2009 είχε αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 0,8%. 
Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Αυγούστου 2010 προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2009 προκύπτει αύξηση 5,5%, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. 

Η αύξηση του πληθωρισμού αποδίδεται στην αυξητική επίπτωση των καυσίμων, των νωπών φρούτων και λαχανικών, αλλά και στην επίπτωση από την αύξηση του ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα. 
Ο Eναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Αυγούστου κατά 5,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2009, έναντι αύξησης 1%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. 
Ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Αύγουστο 2010 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2010 παρουσίασε μείωση 0,7%, έναντι μείωσης επίσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. 

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκάμηνου Σεπτεμβρίου 09 - Αυγούστου 10 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκάμηνου Σεπτεμβρίου 08 - Αυγούστου 09 παρουσίασε αύξηση 3,5%, έναντι αύξησης 1,8% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα. 
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 5,5% προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις των δεικτών:
Κατά 2,2% της ομάδας Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα είδη: λαχανικά νωπά, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γάλα νωπό παστεριωμένο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη: γιαούρτι, ελαιόλαδο
Κατά 19,3% της ομάδας Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.
Κατά 0,6% της ομάδας Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
Κατά 8,1% της ομάδας Στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών και των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.
Κατά 0,9% της ομάδας Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη.
Κατά 1,2% της ομάδας Υγεία, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.
Κατά 16,6% της ομάδας Μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας-διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και υπηρεσίες μεταφορών. 
Κατά 4,2% της ομάδας Επικοινωνίες, λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας. 
Κατά 0,9% της ομάδας Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. 
Κατά 3% της ομάδας Εκπαίδευση, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.
Κατά 3,4% της ομάδας Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια , λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα). 
Κατά 4% της ομάδας Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των κοσμημάτων-ρολογιών.

Πληθωρισμός 5% για το 2010
«Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλό επίπεδο, τροφοδοτούμενος κυρίως από τις φορολογικές αυξήσεις των προηγούμενων μηνών, οι οποίες εκτιμάται ότι συνεισφέρουν πάνω από 3,8% στην ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή», σχολίασε στο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Ν.Μαγγίνας.
«Οι υψηλότερες σε ετήσια βάση τιμές του αργού πετρελαίου συνεισφέρουν περίπου 1% με συνέπεια ο πληθωρισμός, εκτός των επιδράσεων φόρων και των διεθνών τιμών του πετρελαίου, να είναι χαμηλότερος από 1%, συμβαδίζοντας με την εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας. Η συνεχιζόμενη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται μαζί με τη σταθεροποίηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου να οδηγήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, με το θέμα της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης ή της μετάταξης προϊόντων σε υψηλό συντελεστή ΦΠΑ να αποτελούν τις μοναδικές πηγές αβεβαιότητας», προσέθεσε. 
«Οι πιέσεις στις τιμές εγχωρίως είναι αυξητικές, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τον υψηλότερο ΦΠΑ και τις πρόσφατες αυξήσεις σε μία σειρά ειδικών φόρων κατανάλωσης. Αναμένω ο πληθωρισμός να κινηθεί προς τα επίπεδα του 6% τους επόμενους 2 μήνες ως αποτέλεσμα της εισαγωγής του πετρελαίου θέρμανσης στο καλάθι που απαρτίζουν τον πληθωρισμό», είπε από την πλευρά του ο Πλ.Μονοκρούσσος της EFG Eurobank.
«Για το σύνολο του έτους, ο μέσος πληθωρισμός είναι πιθανό να προσεγγίσει το 5% και να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στο πρώτο μισό του 2011. Στο δεύτερο μισό του 2011 θα έχουμε έντονο αποπληθωρισμό καθώς δεν θα υπάρχει η επίδραση της αύξησης των συντελεστών φορολογίας», προσέθεσε.

Ομάδα του http://www.e-protasi.com/ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...