Εθνική Τράπεζα: «Δεν υπάρχει σχέδιο για εξαγορά ή συγχώνευση με άλλη τράπεζα»

Διαψεύδει κατηγορηματικά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τα σενάρια περί εξαγοράς ή συγχώνευσης με άλλη τράπεζα...


«Δεν έχουμε άμεσα σχέδια για εξαγορές ή συγχωνεύσεις. Δεν συζητάμε με άλλες τράπεζες» τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, κ. Απόστολος Ταμβακάκης σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ελληνικό κράτος δεν θα χρεοκοπήσει».

Κεφαλαιακή ενίσχυση

Σημειώνεται πως χθες η Εθνική έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας την κεφαλαιακή ενίσχυσή της με τρεις αποφασιστικές κινήσεις:

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 631 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, μέσω της έκδοσης 121,4 εκατ. νέων κοινών μετοχών με τιμή διάθεσης 5,20 ευρώ και με αναλογία μία νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε πέντε υφιστάμενες.

Την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 1.184 εκατ. ευρώ μέσω της διάθεσης 227,6 εκατ. ομολογιών μετατρέψιμων σε 227,6 κοινές ονομαστικές μετοχές της ΕΤΕ σε αναλογία τρεις μετατρέψιμες ομολογίες για κάθε οχτώ υφιστάμενες κοινές μετοχές στην τιμή των 5,20 ευρώ.

Και τέλος, τη δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbanκ. Το σύνολο των κεφαλαίων που πρόκειται να συγκεντρώσει ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ.

Τάραξε τα νερά

Ηγετικό ρόλο και στις εξελίξεις του εγχώριου πιστωτικού συστήματος διεκδικεί η Εθνική Τράπεζα, που τάραξε τα ύδατα της τραπεζικής αγοράς, ανακοινώνοντας αργά χθες το βράδυ σημαντική ενίσχυση των κεφαλαίων της συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των χθεσινών ανακοινώσεων δεν είναι τόσο η αύξηση αυτή καθαυτή, που από καιρό οσμιζόταν η αγορά... Το ξάφνιασμα προήλθε από τον τριπλό τρόπο που η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας αποφάσισε να ενισχύσει τα κεφάλαιά της.

Ειδικότερα, τα κεφάλαια αυτά θα αντληθούν κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσω ταυτόχρονης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και έκδοσης ομολογιακού δανείου μετατρέψιμων μετοχών, με κοινή τιμή διάθεσης 5,20 ευρώ (με discount 40%) υπέρ των παλαιών μετόχων και κατά 1 δισ. ευρώ από την πώληση με δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού (έως 20% κατά πληροφορίες) της θυγατρικής της Εθνικής στην Τουρκία, Finansbank.

Οι κινήσεις αυτές στις οποίες προέβη η Εθνική δεν είναι ανεξάρτητες από τα αποτελέσματα εξαμήνου που στην Ελλάδα είχαν παρουσιάσει ζημιές, κυρίως λόγω των υποαξιών των ομολόγων, σε αντίθεση με την κερδοφόρο Τουρκία. Στόχος του ολοκληρωμένου προγράμματος ενίσχυσης κεφαλαίου της, των συνολικά 2,8 δισ. ευρώ - το οποίο θα εγκριθεί από το ΔΣ της Τράπεζας την Παρασκευή - είναι η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας και η διεύρυνση των εναλλακτικών στρατηγικών του ομίλου.

Συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών (Joint Bookrunners) αναλαμβάνουν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, Morgan Stanley και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσής της, η Εθνική εκτιμάται ότι θα αντλήσει κεφάλαια ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ, με τα οποία ο βασικός δείκτης κύριων κεφαλαίων (Core Tier 1) θα ενισχυθεί περίπου κατά 380 μονάδες βάσης και ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) σε 14,6%.

Σταθμός και ορόσημο

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Βασίλειος Ράπανος, «το προτεινόμενο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης αποτελεί απόδειξη της βελτίωσης του κλίματος για την Εθνική και την Ελλάδα και μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός σταθμός στη διαδικασία οικονομικής προσαρμογής της χώρας».

«Ορόσημο» χαρακτήρισε το πρόγραμμα αυτό ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης, που πρόσθεσε ότι «ενισχύει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση, επιτρέποντας στον όμιλο να προετοιμαστεί έγκαιρα για να αντιμετωπίσει τη νέα μακροοικονομική συγκυρία στην κύρια αγορά που δραστηριοποιείται πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις στρατηγικές επιλογές του ομίλου. Το προτεινόμενο πρόγραμμα αντανακλά τη συνετή και προνοητική στάση της Τράπεζας στη διαχείριση κινδύνων και εποπτικών κεφαλαίων».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αναλυτικότερα, το προτεινόμενο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνει:
1. Την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,8 δισ. ευρώ περίπου, η οποία θα είναι πλήρως εγγυημένη και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2010, μέσω:

- Αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 631 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, μέσω της έκδοσης 121,4 εκατ. νέων κοινών μετοχών με τιμή διάθεσης 5,20 ευρώ. Η προτεινόμενη αναλογία είναι 1 νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 5 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές μετοχές και

- Εκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους 1.184 εκατ. ευρώ μέσω της διάθεσης 227,6 εκατ. ομολογιών μετατρέψιμων σε 227,6 κοινές ονομαστικές μετοχές της Εθνικής σε αναλογία 3 μετατρέψιμες ομολογίες για κάθε 8 υφιστάμενες κοινές μετοχές. Η τιμή μετατροπής των μετατρέψιμων ομολογιών θα είναι ίδια με την τιμή διάθεσης των νέων ονομαστικών μετοχών (5,20 ευρώ). Η έκδοση κοινών μετοχών και η έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών θα λάβουν χώρα ταυτόχρονα.

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής διαθέτει τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις από τη γενική συνέλευση των μετόχων για να αποφασίσει τόσο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όσο και την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών.


2. Τη δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής, Finansbanκ, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη διάθεση νέων όσο και υφιστάμενων μετοχών της Τράπεζας. Η Εθνική σε κάθε περίπτωση θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Finansbank, το οποίο δεν θα είναι μικρότερο από το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η διάθεση μετοχών της Finansbank θα γίνει το συντομότερο δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές και αφού ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές Αρχές.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τη δημόσια προσφορά μετοχών της Finansbank θα εξαρτηθούν τελικά από μία σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών που θα επικρατούν στις κεφαλαιαγορές, του μεγέθους και της δομής της προσφοράς των μετοχών. Οταν το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο βασικός δείκτης κύριων κεφαλαίων, με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου 2010, θα διαμορφωθεί στο 13,4%, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαιακής ενίσχυσης από την έκδοση του ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης (Lower Tier 2) ύψους 450 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο 2010, που ήταν το πρώτο βήμα στην περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Το προτεινόμενο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης στοχεύει στην επίτευξη των ακόλουθων τριών στόχων:

(α) Την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕ ώστε να:

- Δημιουργηθεί ένα πρόσθετο, σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών συνθηκών της χώρας μεσοπρόθεσμα.

- Επιτρέψει στην ΕΤΕ να προχωρήσει στη λήψη όλων των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 350 εκατ. ευρώ που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

- Εδραιώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη της διατραπεζικής αγοράς και των καταθετών προς την Τράπεζα.

- Καλύψει υφιστάμενες και αναμενόμενες απαιτήσεις που απορρέουν από το νέο κανονιστικό πλαίσιο ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες προσδοκίες των επενδυτών.


(β) Την ενίσχυση της φυσιογνωμίας του ομίλου ως ηγετικής περιφερειακής δύναμης με σκοπό την:

- Περαιτέρω ενδυνάμωση της αναπτυξιακής δραστηριότητας του ομίλου στην Τουρκία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο όμιλος είναι σε ισχυρή θέση ώστε να επωφεληθεί από την ανάκαμψη των οικονομιών της περιοχής.

- Αξιοποίηση των μελλοντικών ευκαιριών ανάπτυξης που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή όταν βελτιωθούν οι συνθήκες.
(γ) Τη στήριξη της Finansbank μέσω της προσφοράς μετοχών της στοχεύοντας στη:

- Δυναμική ανάπτυξή της και την περαιτέρω εξάπλωση του δικτύου καταστημάτων της στην έντονα αναπτυσσόμενη τραπεζική αγορά της γειτονικής χώρας.

- Δημιουργία των προϋποθέσεων για την αυτόνομη πρόσβασή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.


Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ

Σημειώνεται ότι στο παράρτημα των χθεσινών ανακοινώσεων γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα αποτελέσματα του ομίλου τους τελευταίους μήνες και επισημαίνεται ότι συνεχίζονται οι σταθεροποιητικές τάσεις που παρατηρήθηκαν στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων στην Ελλάδα και στη Ν.Α. Ευρώπη, με ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης στην Τουρκία. Ομως αναφέρεται ότι παρά την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς, οι καταθέσεις πελατών στην Ελλάδα συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, ακολουθώντας την τάση του πρώτου εξαμήνου, αντανακλώντας τις γενικότερες εξελίξεις της ελληνικής αγοράς.

Οσον αφορά στον ισολογισμό του ομίλου, εκτός από τις προαναφερθείσες αλλαγές σχετικά με δάνεια, καταθέσεις και προβλέψεις, τονίζεται ότι η Εθνική το τελευταίο δίμηνο αύξησε τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ κατά 1 δισ. ευρώ περίπου, από το τέλος του Ιουνίου 2010. Παρά την αύξηση του κόστους των εγχώριων καταθέσεων, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο σημείωσε μικρή πτώση σε σχέση με το πρώτο μισό του 2010.

Τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες κατά τους δύο πρώτους μήνες του τρίτου τριμήνου έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά συνεχίζουν να επηρεάζονται από τις μεταβολές στη δευτερογενή αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Η πορεία των λειτουργικών εξόδων του ομίλου ακολουθεί τις τάσεις που διαμορφώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο. Το ύψος των προβλέψεων ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, με βάση την εξέλιξη της ποιότητας του χαρτοφυλακίου κατά τους πρώτους δύο μήνες του τρίτου τριμήνου, διατηρείται σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά του πρώτου εξαμήνου.

http://www.kerdos.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...