Δήλωση βόμβα έκανε ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά που είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει το Πάπα, υποστηρίζοντας ότι την δολοφονία του οργάνωσε το Βατικανό και όχι η Βουλγαρία. Παλαιότερα, είχε κατηγορήσει μια παλαιστινιακή ομάδα ως υπεύθυνη για την απόπειρα, ενώ αργότερα έριξε την ευθύνη στις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες.
"Η κυβέρνηση στο Βατικανό αποφάσισε τη
δολοφονία του Πάπα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αγκτσά στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε μέσο ενημέρωσης της χώρας του, έπειτα από την απελευθέρωσή του.
"Αυτοί τη σχεδίασαν και την οργάνωσαν. Τη διαταγή για τα πυρά κατά του Πάπα την έδωσε ο Γραμματέας του Βατικανού, καρδινάλιος Αγκοστίνο Κασαρόλι", δήλωσε ο Αγκτσά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βουλγαρικό ειδησεογραφικό ιστότοπο "novinite".
Η τελευταία αυτή κατηγορία είναι μία από τις πολλές που έχει εξαπολύσει, κατά καιρούς ο Αγκτσά. Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος στις 18 Ιανουαρίου, έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως τον "αιώνιο Χριστό", ενώ έχει προαναγγείλει και το τέλος του κόσμου, λέγοντας πως έως το τέλος του αιώνα όλοι οι άνθρωποι θα πεθάνουν. Ο Αγκτσά παρέμεινε επί 19 χρόνια στις ιταλικές φυλακές για την υπόθεση της απόπειρας κατά του Πάπα και άλλη μια δεκαετία στις τουρκικές φυλακές, εξαιτίας της δολοφονίας ενός Τούρκου εκδότη.
Υπενθυμίζεται ότι το 1981, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ δέχθηκε τα πυρά του Αγκτσά και τραυματίστηκε βαριά, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.Τότε ο Αγκτσά είχε υποστηρίξει ότι τον είχαν στρατολογήσει οι βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες, ενεργώντας κατ' εντολήν της σοβιετικής KGB, επειδή, όπως είπε, φοβούνταν ότι, ο Ποντίφικας θα ενθάρρυνε μια αντι-κομμουνιστική εξέγερση. Τρεις Τούρκοι και τρεις Βούλγαροι που κατηγορήθηκαν για συνωμοσία με τον Αγκτσά αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι από ιταλικό δικαστήριο, λόγω έλλειψης στοιχείων.
Μάλιστα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ είχε συναντήσει τον Αγκτσά το 1983, και του τον είχε συγχωρέσει ενώ εξέτιε την ποινή του.
Ο Βούλγαρος Σεργκέι Αντόνοφ, ο οποίος συνελήφθη έπειτα από την απόπειρα και κρατήθηκε για περισσότερα από τρία χρόνια στις ιταλικές φυλακές ήταν απ' αυτούς που αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης στοιχείων. Ο Αντόνοφ ήταν 32 ετών κι εργαζόταν στο γραφείο Ρώμης της "Balkan Air". Ράκος, ψυχολογικά και σωματικά, ο Αντόνοφ επέστρεψε στη Βουλγαρία μετά την αποφυλάκισή του, μη μπορώντας να συγκεντρωθεί σε κάποιο δύσκολο καθήκον ή να διεξάγει μια φυσιολογική συζήτηση, συμπτώματα που οι φίλοι του υποστήριξαν ότι ήταν αποτέλεσμα των ψυχοτροπικών φαρμάκων, που, όπως είπαν, χρησιμοποιήθηκαν κατά την ανάκρισή του.
Ο Αντόνοφ πέθανε μόνος και ξεχασμένος στο μικρό διαμέρισμά του στη Βουλγαρία και η σορός του βρέθηκε έπειτα από μερικές ημέρες.
Σημειώνεται ότι ο Αγκτσά έχει δεχτεί πάνω από 50 προτάσεις και προσφορές από εκδότες και παραγωγούς ταινιών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν την ιστορία του.