Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει στη σχιζοφρένεια

Τα βρέφη που γεννιούνται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν διπλάσιες πιθανότητας να εμφανίσουν σχιζοφρένεια αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Queensland.


Τα καλά νέα βέβαια είναι ότι η έρευνα του Ινστιτούτου υποστηρίζει ότι είναι πιθανό να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο επικεφαλής της έρευνας Τζον ΜακΓκραθ υποστηρίζει πως κατά καιρούς έχει υπονοηθεί ότι ο ήλιος, η βιταμίνη D και η εγκεφαλική λειτουργία συνδέονται μεταξύ τους. Τώρα,  είναι ξεκάθαρο πια πως τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της σχιζοφρένειας.


“Για τα βρέφη που έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης, ο κίνδυνος είναι διπλάσιος” υποστηρίζει ο ΜακΓκραθ.

“Το εκπληκτικό είναι ότι η μελέτη, που έγινε στη Δανία όπου τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D είναι κάτι συνηθισμένο, ανακάλυψε ότι το 40% των ασθενών που πάσχουν από σχιζοφρένεια γεννήθηκαν σχεδόν χωρίς βιταμίνη D στον οργανισμό τους”, προσθέτει ο γιατρός.

Όπως πολλές ασθένειες, έτσι και η σχιζοφρένεια είναι πιο συνηθισμένοι σε μέρη που ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός.

“Αν γεννηθείς το χειμώνα ή την άνοιξη έχεις αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας, πράγμα που συνδέει τον ήλιο με τη βιταμίνη D. Όσο πιο “λίγος” είναι ο ήλιος, τόσο χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης έχεις”, λέει ο ΜακΓκαρθ.

Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος βρίσκεται στα συμπληρώματα βιταμινών, δηλώνει ο Ιαν Χίκι, από το Ινστιτούτο Ερευνών του Μυαλού και του Εγκεφάλου της Αυστραλίας.

Και αυτό γιατί η συνεχής έκθεση στον ήλιο , που θα αύξανε τα επίπεδα της βιταμίνης D και συνεπώς θα μείωνε τον κίνδυνο ανάπτυξης σχιζοφρένειας, ενέχει άλλους, σοβαρότερους κινδύνους.

“Τα μελανώματα και ο καρκίνος του δέρματος είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στις βόρειες χώρες, καθώς οι άνθρωποι αποζητούν και κάθονται πολλές ώρες εκτεθειμένοι στον ήλιο”, λέει ο Χίκι.

Και επιπλέον , πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την κληρονομικότητα, που είναι και ο κύριος παράγοντας της σχιζοφρένειας αλλά και χημικές ανωμαλίες του εγκεφάλου που παίζουν σημαντικό ρόλο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...