Προβληματισμός για την πτώση του τζίρου


Το 91,14% των εμπόρων της Αθήνας δηλώνει ότι η αγοραστική κίνηση το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2010 μειώθηκε, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις 344 εμπόρων σε έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας (ΕΣΑ), ενώ ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι η μείωση του τζίρου θα έχει ως άμεση επίπτωση στην απασχόληση, καθώς οι συμμετέχοντες στην πλειοψηφία τους ισχυρίστηκαν ότι δεν θα μπορέσουν να
διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα φαίνεται να επιβεβαιώνεται η μείωση της αγοραστικής κίνησης κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιουνίου - Αυγούστου του 2010 και κατά συνέπεια και κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλλαγή νοοτροπίας των καταναλωτών αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών φαίνεται ότι προτίμησε να πραγματοποιήσει τις αγορές του εξοφλώντας με μετρητά, ενώ ένα μικρό ποσοστό έκανε χρήση πιστωτικών καρτών.

Το εν λόγω φαινόμενο ενδέχεται, σύμφωνα με τον ΕΣΑ, να οφείλεται στα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια δανεισμού των πιστωτικών καρτών και στην εκ των πραγμάτων ύπαρξη πολλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στα οποία δεν δίνεται πλέον πίστωση.

Σημειώνεται ότι το 22,78 των ερωτηθέντων αναφέρει πτώση της αγοραστικής κίνησης στο τρίμηνο κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες, το 26,58% πτώση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και το 17,72% κατά 10 μονάδες.

Όσον αφορά την αγοραστική κίνηση κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων του 2010 σε σχέση με πέρυσι το 83,5% αναφέρει ότι μειώθηκε, το 12,7% ότι παράμεινε σταθερή και το 3,8% ότι αυξήθηκε.

Σχετικά με την οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση η πλειοψηφία των συμμετεχόντων φαίνεται να έχει την άποψη ότι η εν λόγω πολιτική δεν συμβάλλει στην επιβίωση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το αν η ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική βοηθά στην επιβίωση των επιχειρήσεών τους. Το 89,74% απάντησε «Όχι» ενώ το 10,26% απάντησε «Ναι».

Επίσης, αναφέρουν ότι τα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων τους, καθώς κατευθύνονται στην ενίσχυση επιχειρήσεων που πληρούν τα αντίστοιχα τραπεζικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 77,78% των ερωτηθέντων φαίνεται να πιστεύει ότι το ΤΕΜΠΜΕ δεν εξυπηρετεί στην πράξη τις ανάγκες ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεών τους.

Η αλλαγή πλεύσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος αναφορικά με τις πολιτικές χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), για το μεγαλύτερο μερίδιο των συμμετεχόντων στην έρευνα, φαίνεται να οφείλεται τόσο στην έλλειψη ρευστότητας των ίδιων των τραπεζών όσο και στην γενικότερη πολιτική κατεύθυνση του τραπεζικού συστήματος που ενδεχομένως προωθεί την απαξίωση των ΜμΕ σε συνδυασμό με την αντικατάστασή τους από λίγους και ισχυρούς.

Η ακολουθούμενη πολιτική αφαιρεί κάθε προοπτική επιβίωσης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων, αναφέρει ο ΕΣΑ.

Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι η μείωση του τζίρου θα έχει ως άμεση επίπτωση στην απασχόληση, καθώς οι συμμετέχοντες στην πλειοψηφία τους ισχυρίστηκαν ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Το 72,22% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι η μείωση του τζίρου τους ενδεχομένως να τους οδηγήσει σε μείωση του προσωπικού που απασχολείται στην επιχείρησή τους.

Αναφορικά με τις εμπορικές μισθώσεις το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων αναφέρει ότι δεν κατάφερε κάποια αλλαγή στο μίσθωμά του. Ωστόσο αρκετοί πέτυχαν πάγωμα αλλά και μείωση.

Αλλαγές που ενδεχομένως επιτεύχθηκαν σε παλαιά συμβόλαια μισθωμάτων με επαχθείς όρους.

Αναφορικά με τις εμπορικές μισθώσεις στο 31,8% των συμμετεχόντων δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση, το 26,32% κατάφερε να μειώσει το ενοίκιο ενώ το 26,32% πέτυχε πάγωμα του μισθώματος.

Ολοκληρώνοντας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συλλογικοί τρόποι αντίδρασης που προτάθηκαν και συνοψίζονται ως εξής:

- Παρεμβάσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με στόχο την αναμόρφωση του υπάρχοντος αρνητικού ψυχολογικού κλίματος.

- Να απαιτηθεί η ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών και η τόνωση εμπορικών δρόμων που κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν.

- «Απογκετοποίηση» περιοχών και τομέων της πόλης όπου εμφανίζεται κάθε μορφής παραβατικότητα.

- Διαφημιστικές καμπάνιες για κάθε περιοχή, τονίζοντας ότι η άρτια οργανωμένες εμπορικές αγορές είναι αντίστοιχες των πολυκαταστημάτων και στις οποίες δύναται ο καταναλωτής να προμηθευτεί ό,τι επιθυμεί.

- Να απαιτηθεί και να επιτευχθεί η απομάκρυνση των μικροπωλητών παράνομων και μη.

Εν κατακλείδι, ο ΕΣΑ εκτιμά ότι απαιτούνται ουσιαστικές και άμεσες παρεμβάσεις καθώς και προσαρμογή πολιτικών με γνώμονα την αναβάθμιση των αγορών προς όφελος του κοινωνικού ιστού και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...