Μετεξεταστέα η Ελλάδα στο ΕΣΠΑ

Χαμηλή απορροφητικότητα, παρουσιάζει η χώρας στο ΕΣΠΑ στον τέταρτο χρόνο εφαρμογής του. Ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή σημείωσε ότι: «Το ποσοστό υλοποίησης του ΕΣΠΑ είναι πολύ μικρό σήμερα» και εξήγησε ότι «εώς τα μέσα Μαΐου 2010 (τα τελευταία στοιχεία που διαθέτουμε σήμερα), ο συντελεστής απορρόφησης των ελληνικών ΕΣΠΑ (σύνολο των προγραμμάτων και των ταμείων) ήταν 11% περίπου».


Τα μεγαλύτερα προβλήματα απορροφητικότητας, εντοπίστηκαν από τον Επίτροπο στους τομείς του περιβάλλοντος, της ψηφικοποίησης, του ανθρώπινου δυναμικού και της δημόσιας διοίκησης. Απαντώντας εξ’ άλλου, σε ερώτηση σχετικά με το ποσοστό απορρόφησης του ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης, ο κ. Χαν, τόνισε ότι το εν λόγω πρόγραμμα έχει ποσοστό απορρόφησης
12.7% και συμπλήρωσε ότι έχει «καλύτερες επιδόσεις από πολλά τα άλλα πέντε ελληνικά περιφερειακά προγράμματα της περιόδου 2007-2013».
Αιτιολογώντας το χαμηλό ποσοστό απορροφητικότητας ο αρμόδιος Επίτροπος τόνισε ότι οφείλεται κυρίως στην «ανεπαρκή ρευστότητα των δημοσίων οικονομικών» και στην «αργή πρόοδο των μεγάλων έργων».
Κατέληξε ότι «η έναρξη της περιόδου προγραμματισμού 2007-2013 συνέπεσε με την περίοδο κλεισίματος 2000-2006, της οποίας η παράταση της επιλεξιμότητας δαπανών έως το 2009 λόγω φυσικών καταστροφών έστρεψε τις προσπάθειες μακριά από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, κάτι που επίσης εξηγεί εν μέρει το χαμηλό ποσοστό εκτέλεσης στην Ελλάδα».
Τέλος, στην απάντησή του δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε πρόσφατα δάνειο 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ΕΤΕπ , το οποίο πρόκειται να συμβάλει στην εγγύηση της συγχρηματοδότησης των δραστηριοτήτων του ΕΣΠΑ».
Πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μνημόνιο, τονίζοντας ότι «από τώρα και στο εξής, το ποσοστό απορρόφησης των διαρθρωτικών ταμείων είναι ένα από τα ποσοτικά κριτήρια επιδόσεων για την εκταμίευση διμερούς βοήθειας από κράτη μέλη της ευρωζώνης».
Τελευταία στην ανταγωνιστικότητα σε ΕΕ η Ελλάδα
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την έκθεση World Economic Report που δόθηκε την Πέμπτη (09/09),  στη δημοσιότητα από την Κίνα, η Ελλάδα υποχώρησε το 2010 στην 83η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (WEF) μεταξύ 139 χωρών, από την 71η θέση το 2009.

Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη "φτωχή" λειτουργία των θεσμών και τη χαμηλή αποδοτικότητα των αγορών εξηγεί, όπως αναφέρει η έκθεση, ότι η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας και καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.
Η βαθμολογία των χωρών από το WEF γίνεται με βάση στοιχεία που αφορούν 12 τομείς της οικονομίας και γενικότερα της κοινωνίας τους καθώς και με βάση συνεντεύξεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου κάθε χώρας, οι οποίοι δίνουν την εκτίμησή τους για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η κατάταξη της Ελλάδας σε σχέση με τους 12 τομείς είναι η ακόλουθη: Στους θεσμούς 84η, στις υποδομές 42η, στο μακροοικονομικό περιβάλλον 123η, στην υγεία και το εκπαιδευτικό σύστημα 40η, στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση 42η, στην αποδοτικότητα των αγορών αγαθών 94η, στην εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς 93η, στην τεχνολογική ετοιμότητα 46η, στο μέγεθος αγοράς 39η, στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων 74η και στην καινοτομία 79η.

Πρώτη χώρα σε ανταγωνιστικότητα στον κόσμο παραμένει και φέτος η Ελβετία, σύμφωνα με την έκθεση του WEF, ενώ στη δεύτερη θέση από την τέταρτη πέρυσι ανέβηκε η Σουηδία, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ που έπεσαν φέτος στην τέταρτη θέση. Η Σιγκαπούρη παρέμεινε στην τρίτη θέση, ενώ η Γερμανία ανέβηκε στην 5η θέση (από 6η πέρυσι).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...