Λάθος εκτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής Αεροπορίας με πρόχειρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ασυνεννοησία μεταξύ των αρχών φέρνει στο φως προχθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήττοντας ταυτόχρονα και το κύρος του ιδίου.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η Κομισιόν, είχε ζητήσει από την Ολυμπιακή να επιστρέψει άμεσα πίσω στο ελληνικό δημόσιο περί τα 130 εκατ. ευρώ που είχε παράνομα εισπράξει υπό μορφή κρατικών ενισχύσεων.
Ωστόσο, το πρωτοδικείο της ΕΕ αναγνώρισε κατόπιν εορτής ότι κακώς ζητούσε την επιστροφή των χρημάτων αφού εκτίμησε κάκιστα την κατάσταση επιταχύνοντας έτσι τη πώληση του οργανισμού σπρώχνοντάς την μια ώρα αρχύτερα στο γκρεμό.
Στην ουσία, η περιουσία της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας αποτιμήθηκε χαμηλότερα από όσο πραγματικά άξιζε, καθώς η Κομισιόν κινήθηκε με προχειρότητα στο θέμα και ξέχασε μια μικρή λεπτομέρεια: κατά την αποτίμηση παρέλειψε να λάβει υπόψιν της τις λεγόμενες θέσεις slots (τις θέσεις προσαπογείωσης) ενώ σχετικά με τη πώληση δύο αεροσκαφών η Επιτροπή έλαβε υπόψιν της τη λογιστική αξία τους και όχι την πραγματική όπως όφειλε.
Η Ελλάδα είχε προσφύγει στο Πρωτοδικείο προσβάλλοντας την απόφαση της Κομισιόν σχετικά με την επιστροφή των 130 εκατ. Ευρώ, αλλά η Επιτροπή αγρόν ηγόραζε και τον Φεβρουάριο του 2008 καταδίκασε τη χώρα μας για μη εφαρμογή της απόφασης.
Τέλος, η απόφαση που έδωσε το τελειωτικό χτύπημα και έβαλε σε τροχιά αποκρατικοποίησης την Ολυμπιακή ήταν αυτή του Σεπτεμβρίου του 2008. Η απόφαση μιλούσε και πάλι για την επιστροφή των χρημάτων στο ελληνικό Δημόσιο αν και τόνιζε ότι εαν πουλιόταν η εταιρεία όλα αυτά θα ήταν περασμένα ξεχασμένα.