Στα γονίδια το μυστικό της εξάρτησης από το κάπνισμα

Στα γονίδια το μυστικό της εξάρτησης από το κάπνισμα
Tο αν θα ξεκινήσει κάποιος άνθρωπος το κάπνισμα, πόσα τσιγάρα θα καπνίζει και για πόσο χρόνο, σε ένα μεγάλο βαθμό, μπορεί να οφείλεται και στα γονίδια του, σύμφωνα με τρεις νέες επιστημονικές έρευνες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ευρέως διαδεδομένες αλλαγές στον κώδικα του DNA, σε αρκετά χρωμοσώματα, σχετίζονται με τις καπνιστικές συνήθειες. Οι μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Nature Genetics", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω 140.000 ατόμων, καπνιστών και μη.

Μια γονιδιακή ποικιλομορφία, σε ένα γονίδιο στο χρωμόσωμα 11, φαίνεται να συνδέεται στενά με το ξεκίνημα του καπνίσματος και μια άλλη στο χρωμόσωμα 9 με το κόψιμο του καπνίσματος. Αν, δηλαδή, κάποιος έχει αυτές τις γονιδιακές παραλλαγές, έχει την τάση είτε να ξεκινήσει είτε να κόψει ευκολότερα το κάπνισμα.
Άλλες γονιδιακές μεταλλάξεις στα χρωμοσώματα 8 και 19 φαίνεται να κάνουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους που τις έχουν, να καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα (κατά μέσο όρο μισό τσιγάρο παραπάνω την μέρα), ενώ τα ίδια άτομα διατρέχουν κατά 10% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Οι ανακαλύψεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες έρευνες που έχουν επισημάνει γονίδια, τα οποία καθιστούν κάποιον πιο "ευάλωτο" στο κάπνισμα. Οι νέες έρευνες διευκολύνουν στην ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων, οι οποίες θα βοηθήσουν να εντοπίζονται τα άτομα εκείνα που ίσως έχουν κληρονομήσει υψηλότερο κίνδυνο σχετιζόμενο με το τσιγάρο.
"Το κάπνισμα είναι κακό για την υγεία του καθενός, αλλά είναι ακόμα χειρότερο για μερικούς και οι νέες έρευνες συνεισφέρουν στο να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και να τους δώσουμε έναν παραπάνω πειστικό λόγο για να το κόψουν", δήλωσε η Κάρι Στέφανσον, επικεφαλής της ισλανδικής εταιρίας deCODE, που εξειδικεύεται στην ανάλυση του γονιδιώματος και συντόνισε μια από τις τρεις έρευνες.
Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, παραμένει άγνωστο το μεταβολικό "μονοπάτι" μέσω του οποίου τα συγκεκριμένα γονίδια μεταφέρουν τον αυξημένο κίνδυνο και επηρεάζουν ανάλογα τον οργανισμό.
Η σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και στον καρκίνο των πνευμόνων έχει αποδειχτεί εδώ και πάνω από μισό αιώνα, όμως οι επιστήμονες συνεχίζουν να προσπαθούν να απαντήσουν το ερώτημα, γιατί υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους, όσον αφορά το αν και πότε ξεκινούν το κάπνισμα, πόσο καπνίζουν, αν και πότε το κόβουν, πόσο επιρρεπείς είναι στον καρκίνο κ.α.
Οι πρόωροι θάνατοι που αποδίδονται στο τσιγάρο, αναμένεται να αυξηθούν στα 6,4 εκατ. το 2015 και στα 8,3 εκατ. το 2030, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε, το 2007, στο ιατρικό περιοδικό PLoS Medicine.
Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...