Αιχμηρή απάντηση, με μπόλικη δόση ειρωνείας, φέρεται να έδωσε την Τετάρτη ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην...
ευρωπαία Επίτροπο Βίβιαν Ρέντινγκ, που επέκρινε δριμύτατα την Γαλλία για τις απελάσεις Ρομά.
Ο κ. Σαρκοζί πρότεινε στην επίτροπο να δεχθεί τους Ρομά η χώρα της, το Λουξεμβούργο, δήλωσαν γάλλοι βουλευτές έπειτα από γεύμα που είχαν με τον πρόεδρο.
"(Ο Σαρκοζί) δήλωσε ότι δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τους γαλλικούς νόμους και ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα να προσάψει κανείς στη Γαλλία, όμως αν οι Λουξεμβούργιοι επιθυμούν να δεχθούν (τους Ρομά) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα", δήλωσε ο Μπρουνό Σιντό, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.
"Είπε ότι η πολιτική μας είναι σωστή και ότι είναι σκανδαλώδες, θα δώσει περισσότερες εξηγήσεις την Πέμπτη (στις Βρυξέλλες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ), το γεγονός ότι η Ευρώπη εκφράζεται με τέτοιο τρόπο για τα όσα πράττει η Γαλλία", πρόσθεσε ο Σιντό.
Ο βουλευτής Μισέλ Ουέλ επιβεβαίωσε από τη μεριά του πως ο Σαρκοζί δήλωσε ότι: "η ευρωπαία Επίτροπος κατοικεί στο Λουξεμβούργο που είναι πολύ κοντά στη Γαλλία, θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι αν το Λουξεμβούργο μπορούσε να δεχθεί μερικούς Ρομά".
Το Λουξεμβούργο κρίνει "κακόβουλες" τις δηλώσεις Σαρκοζί
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος φάνηκε "κακόβουλος", συμβουλεύοντας την Βίβιαν Ρέντινγκ να δεχτεί τους Ρομά στο Λουξεμβούργο.
"Δεν είναι η Βίβιαν Ρέντινγκ, ως Λουξεμβούργια που μίλησε. Κατάγεται από το Λουξεμβούργο, αλλά είναι επίτροπος και υπεύθυνη για τον τομέα της Δικαιοσύνης", δήλωσε ο Ασελμπορν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Υποστήριξη Μπαρόζο - Βερολίνου στην Ρέντινγκ
Την προσωπική του υποστήριξη στη Βίβιαν Ρέντινγκ εξέφρασε από την πλευρά του ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ωστόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πήρε αποστάσεις από τον υπαινιγμό που έκανε η πρώτη όσον αφορά τις απελάσεις κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
"Κάποια από τις εκφράσεις" που χρησιμοποίησε χθες η Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα των Πολιτών "θα μπορούσε να προκαλέσει μια παρανόηση", δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον αυστριακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ.
"Η κα Ρέντινγκ δεν ήθελε να κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ αυτού που συνέβη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και της σημερινής εποχής", διαβεβαίωσε.
Όσον αφορά την πρωτοβουλία της Επιτρόπου, η οποία απειλεί το Παρίσι με δίωξη όσον αφορά τις απελάσεις ρουμάνων και βουλγάρων Ρομά, ο Μπαρόζο σημείωσε ότι η Ρέντινγκ έχει "την πλήρη υποστήριξη" της Επιτροπής και την "προσωπική" του υποστήριξη ως προέδρου της.
Την υποστήριξή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο δικαίωμά της να εξετάσει αν η μεταχείριση των Ρομά από τη Γαλλία είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία της μετακίνησης εξέφρασε παράλληλα η Γερμανία, η οποία επέκρινε ωστόσο τον τόνο που χρησιμοποίησε η Επίτροπος Ρέντινγκ στις δηλώσεις της.