Ανοίγει ο φάκελος: Υποκλοπές

 Η υπόθεση των υποκλοπών που είχε προκαλέσει σοκ στο πολιτικό σύστημα με την αποκάλυψη ότι παρακολουθείτο ακόμη και το τηλέφωνο του πρωθυπουργού και μελών του υπουργικού συμβουλίου, ανοίγει και πάλι με εισαγγελική παραγγελία, να διερευνηθεί εάν διαπράχθηκε το αδίκημα της κατασκοπείας.
Το αδίκημα -ιδιαίτερα βαρύ και σε βαθμό κακουργήματος- θα ερευνηθεί εκ νέου καθώς ο φάκελος ανοίγει και πάλι με εντολή του
προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Γιάννη Σακελάκου προς τον εισαγγελέα που είχε χειριστεί την υπόθεση και την είχε θέσει στο αρχείο, καθώς δεν κατάφερε να εντοπίσει τους δράστες των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Αυτή τη φορά, ζητείται όχι μόνον να διερευνηθεί ποιοι διέπραξαν τις υποκλοπές (φυσικά πρόσωπα ή ομάδα ανθρώπων με οποιαδήποτε ιδιότητα) αλλά και η περίπτωση να διέπραξαν κατασκοπεία σε βάρος της χώρας.
Είχε προηγηθεί, η επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδη Παπαιωάννου προς τη Δικαιοσύνη, καθώς η έρευνα είχε προσκρούσει σε στεγανά, τα οποία δεν επέτρεψαν την περαιτέρω διαλεύκανση, καθώς αποδείχθηκε μεν ότι τουλάχιστον δύο εταιρίες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας αποδείχθηκε ότι διέθεταν λογισμικό υποκλοπής, ωστόσο καλύφθηκαν πίσω από πέπλο σιωπής, τα φυσικά πρόσωπα που έδωσαν εντολή και διενήργησαν τις απαραίτητες διαδικασίες στα τηλεφωνικά κέντρα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση των τηλεφώνων.
Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί μετά από ενημέρωση που έγινε στον πρωθυπουργό και υπουργούς από τον τότε επικεφαλής της Vodafone Hellas Γιώργο Κορωνιά, ότι βρέθηκε λογισμικό παρακολούθησης τηλεφώνων που είχαν χορηγηθεί από την εταιρία του προς κυβερνητικά στελέχη.
Μέσα σε 24 ώρες, τα αποτελέσματα της έρευνας που έγιναν με τη βοήθεια της ΕΥΠ,  ανακοινώθηκαν από τους υπουργούς Θ.Ρουσόπουλο, Γιώργο Βουλγαράκη και Αναστ.Παπαληγούρα, σε συνέντευξη τύπου, όπου το πανελλήνιο παγωμένο άκουσε πως είχαν οργανωθεί οι συνακροάσεις στο προσωπικό τηλέφωνο του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, κατά την περίοδο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι τότε ανακριτές στο πόρισμά τους είχαν δηλώσει αδυναμία να φτάσουν στην άκρη του νήματος, καθώς το λογισμικό με την μέθοδο των περιαγωγών διοχέτευε με τέτοιο τρόπο τις κλήσεις που τα ίχνη τους χάνονταν.
Στο πόρισμα περιγραφόταν ακόμη, πως οι άνθρωποι που εγκατέστησαν το λογισμικό και ενεργοποίησαν τη λειτουργία του μέσω τηλεφώνων-σκιών, χρησιμοποίησαν τροποποιημένο λογισμικό της εταιρίας Ericsson και το εγκατέστησαν στα κέντρα της Vodafon χωρίς φυσική παρουσία, αλλά με τηλεχειρισμό.
Όλες οι ενδείξεις που συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα της Δικαιοσύνης, συγκλίνουν πως οι υποκλοπές έγιναν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, από ομάδα προσώπων άρτια τεχνικά εξοπλισμένων που έδρασαν με ισχυρή κάλυψη, ωστόσο άφησαν ίχνη της επιχείρησης, με αποτέλεσμα την αποκάλυψή της.
Πλέον, μετά την νέα έρευνα και αν ποτέ εντοπιστούν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...