Αφήνουν το πλαστικό χρήμα
Οι εποχές που η αγορά κινούνταν με πλαστικό χρήμα και τα τηλεφωνήματα στα σπίτια για την έκδοση πιστωτικών καρτών ήταν καθημερινά, φαίνεται ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής", ήδη από το 2009 ο αριθμός των πιστωτικών καρτών μειώθηκε δραματικά, μέσω απόσυρσης ή αδρανοποίησης, ενώ νέα μείωση αναμένεται και το 2010. Παράλληλα μεγάλες είναι οι περικοπές και στην έκδοση νέων καρτών, αλλά και στις πρακτικές προώθησης.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δείχνουν ότι οι πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα από 7.040.012 το 2008, έπεσαν στα 6.007.392 το 2009. Σύμφωνα με τη Visa, τον μεγαλύτερο εκδότη πιστωτικών καρτών στη χώρα μας, ο τζίρος των αγορών που γίνεται με πλαστικό χρήμα έπεσε κατά 9% το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία η συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, έφερε και αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, αφού όλοι θυμόμαστε ότι πριν ξεσπάσει η κρίση, η χρήση πιστωτικών καρτών και οι πρακτικές προώθησης, δεν είχαν όριο. Πτώση παρουσιάζουν και τα ποσά μέσης συναλλαγής ανά πιστωτική κάρτα, καθώς έχει πέσει στα 83 ευρώ από 86 ευρώ το 2009.
Πέρα από τους καταναλωτές όμως, έχουν αλλάξει στάση και οι τράπεζες, που έχουν σταματήσει πλέον να ενοχλούν καθημερινά τους καταναλωτές για την έκδοση καρτών, ενώ έχουν δυσκολέψει και τους όρους έκδοσης. Την ίδια στιγμή έχουν παγώσει και τα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπων, που πλέον γίνονται με αυστηρά κριτήρια.
Η οικονομική κρίση, μετατράπηκε γρήγορα σε κρίση εμπιστοσύνης καθώς το νέο τοπίο της μετά μνημονίου εποχής βρήκε τους Έλληνες υπερχρεωμένους και τις τράπεζες να τρέχουν να μαζέψουν τις οφειλές.
Πλέον, υπάρχει στροφή στις χρεωστικές κάρτες ως μέσου πληρωμής, πρακτική διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα ενώ οι πιστωτικές μειώθηκαν κατά ένα εκατομμύριο, οι χρεωστικές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο.
Οι ίδιες οι τράπεζες αναγνωρίζουν ότι η υπερπροώθηση των πιστωτικών καρτών έναντι των χρεωστικών υπήρξε ένα μεγάλο λάθος, ωστόσο χρειάστηκε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού, να υπογραφεί το μνημόνιο και να πέσει κατακόρυφα ο τζίρος στην αγορά για να γίνει αντιληπτό ότι η ζωή με δανεικά ήταν μια φούσκα, που κάποια στιγμή θα έσκαγε.
Τώρα γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης, με προτεραιότητα στις χρεωστικές, αλλά και με τη φειδωλή χρήση των πιστωτικών καρτών από τα νοικοκυριά, σε μια εποχή όμως που η έλλειψη ρευστότητας πνίγει την αγορά και δυσκολεύει τις προσπάθειες για αλλαγή στάσης.