Λεξικό Α.Τ.Ε.Α.*

ESP, TSI, VVT. Αυτά είναι μερικά από τα άγνωστα, νέα συστήματα του αυτοκίνητου. Για να μη νιώθεις UFO, διάβασε το,,, γλωσσάρι παρακάτω.
Η εποχή του GTΙ και του ABS ανήκει στην ιστορία. Η τεχνολογική ανάπτυξη έφερε μαζί τόσες συντομογραφίες στα συστήματα αυτοκινήτων, που είναι πιθανό στο μέλλον να εισαχθούν σαν μάθημα γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο. Μέχρι τότε, τσέκαρε την αποκωδικοποίηση στα πιο σημαντικά εξτρά των σύγχρονων αυτοκινήτων.
ASR = Anti Spin Reduction: Συστήματα που περιορίζουν το σπινιάρισμα των τροχών ελέγχοντας ηλεκτρονικά το γκάζι και μαζί τη δύναμη που περνάει από τα ελαστικά στο δρόμο.
AFL: Εμπρόσθιος φωτισμός που κατευθύνει τη δέσμη των φώτων προς την επιλεγμένη πορεία του αυτοκινήτου.
BAS= Break Assist System (ή σκέτο ΒΑ): Ηλεκτρονικό σύστημα που μόλις διαγνώσει την πρόθεση του οδηγού για φρενάρισμα πανικού ενεργοποιεί τη μέγιστη δύναμη πέδησης.
CBC= Cornering Brake Control: Σύστημα ελέγχου κατανομής ισχύος των φρένων σε πέδηση στις στροφές.
CVT= Continuously Variable Transmission: Κιβώτιο (ταχυτήτων) συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων. Η αρχή λειτουργίας του δεν βασίζεται σε γρανάζια, αλλά σε ιμάντα και δύο τροχαλίες. Ετσι η σχέση αλλάζει συνεχώς, αλλά υπάρχει μία ηλεκτρονική διαβάθμιση 5-7 σχέσεων για να μοιάζει η χρήση του με αυτή των συμβατικών.
ESP= Electronic Stability Program: Εγινε διάσημο από το «Test του Τάρανδου». Κυρίαρχο ηλεκτρονικό σύστημα, με σκοπό την αποτροπή να βρεθεί εκτός ελέγχου το αυτοκίνητο (επεμβαίνει στον κινητήρα και τους τροχούς).
Haldex= Εξέλιξη του συνεκτικού συμπλέκτη που εδώ τοποθετείται πολύ κοντά στο πίσω διαφορικό και κάνει την εμπλοκή ηλεκτροϋδραυλικά. Χρήσιμο και αποτελεσματικό στα μοντέρνα soft S.U.V. χωρίς το «φορτίο» ενός μπλοκέ διαφορικού.
ISOFIX: Σύστημα στερέωσης παιδικών καθισμάτων με τις διεθνείς προδιαγραφές ISO. Αν έχεις παιδιά, μη δοκιμάσεις να στηρίξεις στο αυτοκίνητό σου παιδικό κάθισμα χωρίς αυτά τα συστήματα.
LED= Light Emitting Diodes ή «Λεντάκια»: Λαμπτήρες με έντονο φως, αλλά χωρίς σύρμα πυρακτώσεως. 
TCS= Τraction Control System: Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης. Μόλις διαγνώσει ολίσθηση των τροχών φρενάρει κάθε τροχό χωριστά, για να επαναφέρει το όχημα υπό έλεγχο.
TSI= Οι δημοφιλέστεροι κινητήρες από το ράφι της VW, που συνδυάζουν άμεσο ψεκασμό με τούρμπο και κομπρέσορα αποδίδοντας υψηλή ισχύ με μικρή χωρητικότητα. 
VVT= Variable Valve Timmins: Μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων. Ελέγχει το ανοιγοκλείσιμο των βαλβίδων, για να βελτιώνεται η απόδοση του κινητήρα.
Xenon (HID)= Λυχνίες αερίου ξένου που έχουν μεγαλύτερη φωτεινότητα, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τις συμβατικές.
* Αγνωστης Ταυτότητας Εξτρα Αυτοκινήτου

http://www.menshealth.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...