Διατροφή και καρκίνος: μύθοι και αλήθειες

Μήπως διαβάσατε πρόσφατα κάποιο άρθρο για τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο και καταλήξατε στο συμπέρασμα ότι αρκεί η κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών για να αποφύγετε τον κίνδυνο εκδήλωσης της ασθένειας;


Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Υπάρχουν πράγματι τρόφιμα, που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ωστόσο οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε επιδημιολογικές μελέτες σε ποντίκια και σε ανθρώπους που αποκαλύπτουν σε μεγάλο βαθμό ότι η κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής για ορισμένο χρονικό διάστημα μείωσε σε ορισμένο βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Με λίγα λόγια δεν υπάρχουν εγγυήσεις παρά μόνο επιβαρυντικοί παράγοντες. Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται το περιβάλλον, το κάπνισμα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και η διατροφή.
Όσον αφορά το τελευταίο ας δούμε ποια τρόφιμα συγκαταλέγονται στη λίστα με τις τροφές που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Σοκολάτα
Η σοκολάτα έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων ερευνών με απώτερο στόχο να αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να είναι υγιεινή. Ωστόσο φαίνεται τελικά ότι είναι υγιεινή, εφόσον η αναλογία κακάο-ζάχαρης παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ιδανική επιλογή είναι η μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα 70 % κακάο. Όσο πιο πικρή, τόσο το καλύτερο.
Η σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Ειδικότερα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κατεχίνες, που περιέχονται επίσης στο τσάι, και οι οποίες φαίνεται ότι προσφέρουν προστασία ενάντια στις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο, σύμφωνα με μελέτες Αμερικανών επιστημόνων.
Φασόλια και φακές
Τα φασόλια και οι φακές περιέχουν πολυάριθμα φυτοχημικά, που έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζουν τις βλάβες στο DNA, τη βάση του καρκίνου. Επιπλέον έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά, που μειώνουν τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου. Σειρά ερευνών έχουν συνδέσει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του µαστού, των πνευµόνων, του στοµάχου, του εντέρου, του ήπατος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, του προστάτη και του δέρµατος.
Το πράσινο τσάι έχει συνδεθεί με προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου σε πολύ περισσότερες μελέτες σε σύγκριση με το μαύρο τσάι γιατί περιέχει πολύ περισσότερο epigallocatechin gallate ή EGCG (κύριο φαινολικό συστατικό τσαγιού), στο οποίο οφείλονται οι περισσότερες αντικαρκινικές ιδιότητες του τσαγιού.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D φαίνεται να συσχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου. Πολλές μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού και στη βελτίωση της επιβίωσης του καρκίνου του πνεύμονα.
Ο ακριβής μηχανισμός, που κρύβεται πίσω από αυτή τη σχέση, δεν είναι γνωστός, αλλά οι περισσότεροι ερευνητές τα τελευταία χρόνια έχουν καταλήξει στην πεποίθηση ότι λίγοι από μας παίρνουμε αρκετή βιταμίνη D μέσω του ηλιακού φωτός ή της διατροφής.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί.
Φυλλικό οξύ
To φυλλικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, που θεωρούνται βιταμίνες με προληπτική δράση κατά του καρκίνου. Τα άτομα με διατροφή χαμηλή σε φυλλικό οξύ φαίνεται να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου.
Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα λαχανικά, τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές.
Σκούρα πράσινα λαχανικά
Αυτή η κατηγορία των λαχανικών περιλαμβάνει τα σέσκουλα, το σπανάκι και τα τεύτλα. Tα σκούρα πράσινα λαχανικά περιέχουν μεταξύ άλλων β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη - ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να εμποδίσουν την πρώιμη ανάπτυξη του καρκίνου. Επίσης είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ.
Κρασί
Το κρασί - και ιδίως το κόκκινο- λόγω της υψηλής συγκέντρωσης της ρεσβερατρόλης, φυσικής ουσίας που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και δρα προληπτικά κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο.
Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του ήπατος, του μαστού και του στομάχου.
Ωστόσο η ρεσβερατρόλη φαίνεται ότι συμβάλλει με κάποιο άγνωστο μηχανισμό στην καταστολή ορισμένων μεταβολιτών, που συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι ερευνητές τα τελευταία χρόνια συστήνουν να πίνουμε ένα-δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα, με την αιτιολογία ότι το κρασί προλαμβάνει την εκδήλωση καρκίνου και κάνει καλό στο κυκλοφορικό σύστημα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...